Politica

Curs de guvernare: Cum construiește Rusia cea mai mare bază NATO din Europa de Est. În România

Licitația de construire a Bazei NATO de la Kogălniceanu a fost câștigată de un consortiu având între componență o companie rusească și de un apropiat al lui Vladimir Putin, potrivit unei investigații a publicației Curs de guvernare.

  • În urmă cu aproape șase ani, Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunța că va realiza o modernă și mare bază militară a Alianței Nord Atlantice (NATO) în jurul aeroportului din comuna Mihai Kogălniceanu, județul Constanța.
  • Investițiile totale se ridicau la peste 12 miliarde de lei, conform unui proiect aprobat de Guvernul României la finalul anului 2019.
  • Peste doi ani, MApN, prin Statul Major al Apărării, începea licitația pentru construcția primelor clădiri care urma să adăpostească peste 10.000 de soldați NATO, dar și a familiilor acestora.
  • Era un contract clasificat, așa cum reiese din denumirea sa:„Servicii de proiectare și lucrări de execuție pentru un contract clasificat secret de serviciu pentru Realizare infrastructura Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu”.Contractul a primit avizul de securitate – adică e OK ca firma rușilor să construiască baza NATO.
  • În 2022, la două luni după invazia Rusiei în Ucraina, Ministerul Apărări definitiva licitația prin acordarea contractului unei asocieri din care face parte printr-o companie, ca acționar minoritar, și Oleg Deripaska, un oligarh rus apropiat de Vladimir Putin.
  • Pe 29 aprilie 2022, Statul Major al Armatei semna contractul de 1,4 miliarde de lei, fără TVA, pentru o primă fază a realizării bazeI NATO cu asocierea de firme Aduro – Strabag – Bog’Art.
  • Strabag SRL este subsidiara companiei austriece Strabag AG, unde oligarhul rus apropiat de Putin, Oleg Deripaska, deținea din 2017, peste un sfert din companie.
  • Oleg Deripaska este unul dintre oligarhii ruși cu cele mai multe relații la Kremlin. El se află din 2018 sub sancțiuni ale Statelor Unite pentru implicarea ilegală în alegerile americane și pentru suspiciuni penale cum ar fi răpiri și șantaj.
  • Pe 8 aprilie 2022, UE l-a adăugat pe Deripaska pe lista sa de sancțiuni, înghețându-i activele și impunându-i o interdicție de călătorie în toate statele membre în urma invaziei Rusiei din Ucraina.
  • Țări importante, prin care și Statele Unite, dar și reprezentanți ai Comisiei Europene au transmis oficialilor români, în special ai Ministerului Apărării Naționale (MApN), atenționări repetate, începând din 2021, referitoare la o breșă de securitate la acest proiect de investiții.

Detalii pe CursDeGuvernare.ro