In vizor

Demisii în bloc la Hidro Prahova. Managerul și președintele CJ Cluj își aruncă reciproc acuze

Managerul companiei Hidro Prahova, cel mai mare furnizor de servicii de apă şi canalizare din judeţul Prahova, al cărui acţionar principal este Consiliul Judeţean Prahova, a demisionat, marţi, reclamând lipsa de implicare a Consiliului Judeţean în ceea ce priveşte activitatea companiei. Mai mulţi membri ai Consiliului de Administraţie şi-au înaintat de asemenea demisiile.

În timp ce conducerea demisionară a Hidro acuză Consiliul Judeţean, conducerea Consiliului Judeţean susţine că nu a reuşit, în ultimele luni, să aibă un dialog cu şefii de la Hidro Prahova, pe tema mai multor licitaţii pornite în urmă cu doi ani şi care nu au ajuns la nicio finalitate.

„Societatea Hidro Prahova S.A. traversează o perioadă de provocări semnificative. Lipsa unei comunicări eficiente şi neimplicarea reală în soluţionarea problemelor societăţii din partea acţionarului majoritar – Consiliul Judeţean Prahova a afectat climatul organizaţional şi buna desfăşurare a activităţii Hidro Prahova S.A. În locul unui dialog constructiv, conducerea Consiliului Judeţean Prahova a ales să emită nenumărate solicitări într-un timp foarte scurt care nu au vizat îmbunătăţirea activităţii societăţii, ba din contră, au generat blocaje şi presiuni nejustificate.  Mai mult, în ultima perioadă, au fost lansate în spaţiul public, pe căi neautorizate numeroase informaţii eronate menite să producă doar dezinformarea clienţilor Hidro Prahova S.A. (…) Având în vedere cele de mai sus, Directorul General Provizoriu – Marian Iorga solicită, începând cu data de 25.02.2025, încetarea Contractului de Mandat, în speranţa că această măsură va asigura un parcurs coerent societăţii Hidro Prahova S.A., necesar pentru beneficiul clienţilor din întreg judeţul Prahova” anunţă compania Hidro Prahova într-un comunicat dat publicităţii marţi, citat de news.ro.

În documentul citat, reprezentanţii Hidro Prahova susţin că, în pofida acestei situaţii, „în cadrul actualei echipe, pe perioada unui mandat dedicat reformelor pentru modernizare, stabilitate şi progres, angajaţii şi-au demonstrat profesionalismul şi au acţionat cu responsabilitate”, aceştia reuşind „să asigure stabilitatea financiară şi tehnică a societăţii, dar şi să menţină funcţionalitatea acesteia într-un context atât de dificil, fără a ţine cont de intimidările şi ameninţările exercitate”.

Comunicatul Hidro Prahova nu precizează, la modul concret, în ce au constat ameninţările şi din partea cui au venit acestea.

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Virgiliu Nanu, neagă lipsa de implicare pe care o reclamă HIdro Prahova şi lansează, la rândul său, acuzaţii la adresa conducerii societăţii.

„Niciodată nu ni s-a cerut nimic din partea Hidro Prahova şi noi să fi refuzat. Din contră, noi am cerut de la Hidro Prahova şi dânşii au refuzat să ne pună la dispoziţie documente cu privire la activitatea societăţii. Vă dau un exemplu: sunt foarte multe licitaţii pornite în anul 2023, fără un răspuns. Nu ne interesează cine sunt operatorii care au licitat, pe noi ne interesează ca fondurile pe care le avem obţinute să fie folosite, mai ales că termenul de finalizare a acelor lucrări este finalul acestui an”, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Virgiliu Nanu.

Acesta a precizat că este vorba despre 25 de licitaţii pornite de Hidro Prahova în anul 2023, proceduri care vizau atribuirea unor contracte de lucrări pentru reţele de apă şi canalizare, iar dintre cele 25 de licitaţii doar nouă au fost finalizate.

„Ca acţionar principal în Hidro Prahova nu putem sta fără să vedem ce se întâmplă acolo. Nu ştim nici în momentul actual în ce stadiu sunt acele licitaţii, lucrurile astea le-am aflat de pe SICAP. Discutăm de 25 de contracte de lucrări din care nouă sunt atribuite, iar celelalte, nimeni nu ştie ce se întâmplă”, mai spune Virgiliu Nanu.

Şeful CJ Prahova susţine de asemenea că auditori trimişi la finalul lunii trecute la HIdro Prahova nu au fost primiţi s realizeze auditul.

„Mai mult, încercând să aflu mai multe elemente, managementul de acolo a refuzat orice colaborare. Când a fost trimis acolo un audit să ceară informaţii cu privire la activitatea societăţii, a fost dat afară, iar cei de la Hidro au încercat să obţină o ordonanţă preşedinţială prin care să blocheze orice acţiune a noastră de a căpăta informaţii cu privire la activitatea dânşilor”, a adăugat Virgiliu Nanu.

Potrivit acestuia, pe lângă managerul societăţii, mai mulţi membri ai Consiliului de administraţie al Hidro Prahova şi-au înaintat demisiile.

„Astăzi pe ordinea de zi a fost pusă revocarea membrilor CA probabil dânşii s-au văzut vizaţi şi şi-au înaintat demisiile. Cred că este vorba de trei din cinci şi am văzut că inclusiv managerul de acolo şi-a dat demisia. Nu poţi tolera incompetenţa şi lipsa de colaborare”, a mai afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

Compania Hidro Prahova este cel mai mare furnizor de servici de apă şi canalizare din judeţ. De-a lungul timpului, societatea a fost în centrul unor dispute, o parte din activitatea din cadrul firmei făcând inclusiv obiectul unei anchete a DNA.