
60,9% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, iar 89,7% dintre români cred că este în interesul național ca România să rămână în UE și NATO, arată un sondaj INSCOP prezentat joi.
Sondajul INSCOP Research ”Atitudinea populației cu privire la patriotismul economic și vulnerabilitățile regimului democratic” arată că 60,9% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, în timp ce 28% cred că se îndreaptă într-o direcție bună, iar 11.1% nu știu sau nu răspund.
În ceea ce privește apartenența la UE și la NATO, 89,7% dintre români cred că este în interesul național ca România să rămână în UE și NATO, în timp ce 6,4% sunt de părerea contrarie. Ponderea non-răspunsurilor este de 3,9%.
80,7% dintre români cred că, pentru a-și proteja interesele economice, România ar trebui să negocieze condiții mai favorabile în cadrul Uniunii Europene, 10% să nu facă nimic, pentru că interesele economice și naționale sunt protejate. Doar 4,8% cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană. Ponderea non-răspunsurilor este de 4,5%.
”Datele acestui sondaj sunt mult mai relevante decât sondajele” privind politicienii, a declarat directorul INSCOP Remus Ștefureac, adăugând că românii sunt ”mult mai înțelepți” decât cred unii candidați.
Ștefureac a menționat că datele din sondaj sparg o serie de mituri cu privire la patriotismul economic: ”Trebuie discutate și vulnerabilitățile regimului democratic într-un context marcat de populism, dezinformare crasă și de un război informațional care a denaturat inclusiv acest subiect”.
Pe de altă parte, el a subliniat că unele răspunsuri arată că nivelul de confuzie al respondenților este destul de ridicat.
67,9% dintre români și-ar dori ca investițiile străine în România să crească, 14,8% și-ar dori să scadă, iar 14,5% să rămână la fel. Ponderea non-răspunsurilor este de 2,8%.
71,1% dintre respondenți au o părere bună în general despre companiile multinaționale care investesc în România, în timp ce doar 61.5% dintre cei chestionați au o părere bună despre companiile românești care investesc în alte țări.
Reguli preferențiale pentru companiile românești
49,7% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația ”Guvernul României ar trebui să promoveze aceleași reguli și pentru companii românești și pentru companii străine deopotrivă”.
46,4% cred că Guvernul României ar trebui să promoveze reguli preferențiale pentru susținerea companiilor românești, chiar dacă acest lucru ar descuraja investițiile companiilor străine/multinaționale, în timp de 49,7% nu cred acest lucru.
Sunt de această părere mai ales persoanele cu vârsta între 30 și 44 de ani și angajații la stat.
56,2% sunt de părere că România ar avea de câștigat dacă pe piața internă ar exista mai multe companii de stat. La polul opus, 38,7% cred că România ar avea de câștigat dacă pe piața internă ar exista mai multe companii private. Ponderea non-răspunsurilor este de 5,1%.
În opinia a 30,5% dintre respondenți, cea mai importantă condiție pentru ca o companie să poată fi considerată o campanie românească este ca acea companie să își plătească taxele în România. Condiția ca majoritatea angajaților să fie români este cea mai importantă pentru 20,5% dintre cei intervievați, iar 18,3% menționează să aibă acționari/ proprietari români și 16.9% marca/ brandul să fie românească, iar 9.1% să aibă sediul central în România.
În opinia a 77,8% dintre cei intervievați, este în interesul național al României ca statul să sprijine companiile străine care plătesc taxe și impozite în România. 20,0% sunt de părerea contrară, iar 2,2% nu știu sau nu răspund.
Controlul asupra deciziilor politice și economice
15,8% dintre români cred că ”România are controlul deplin asupra deciziilor sale politice” în foarte mare măsură, 25,8% în destul de mare măsură, 24,4% în destul de mică măsură și 29,5% în foarte mică măsură sau deloc. 4,5% nu știu sau nu răspund.
11,3% dintre români cred că ”România are controlul deplin asupra deciziilor sale economice” în foarte mare măsură, 23,9% în destul de mare măsură, 29% în destul de mică măsură și 29,9% în foarte mică măsură sau deloc.
Alegeri prezidențiale
40,9% dintre români cred că ”alegerea președintelui depinde doar de votul cetățenilor” în foarte mare măsură, 24,6% în destul de mare măsură, 12,6% în destul de mică măsură și 19.6% în foarte mică măsură sau deloc. 2,3% nu știu sau nu răspund.
32,6% dintre români cred că ”alegerea președintelui este influențată puternic de acțiunile ostile ale altor state” în foarte mare măsură, 28,5% în destul de mare măsură, 17,1% în destul de mică măsură și 18,1% în foarte mică măsură sau deloc.
76,2% susțin o creștere a cheltuielilor pentru Apărare, în timp ce 21,1% se opun, iar 2,7% nu știu sau nu răspund.
Corupția – cea mai mare problemă
Întrebați care este la acest moment cea mai mare problemă a României, 44% dintre respondenți au ales varianta ”corupția care amplifică nedreptățile din societate”, 21,8% ”instabilitatea politică și efectele sale asupra bunei guvernări”, 17,2% ”starea precară a democrației care limitează libertatea oamenilor de a-și alege președintele”, iar 15,1% ”problemele economice care provoacă scăderea puterii de cumpărare”.